Gurmar (Gymnema sylvestre); orta ve güney Hindistan’ ın
tropik ormanlarında yetişen bir orman sarmaşığıdır. Yaprakları çiğnendiğinde,
ağızda belirli bir süre için şeker tadının alınmasını engeller. Zaten bu
yüzden; bitkinin Hintçe ismi olan Gurmar’ ın, “Şeker Yok Edici” anlamına
gelmesi rastlantı değildir. Günlük beslenmemizde şekerden tamamen kaçınmak
hemen hemen imkansızdır. Şeker (glükoz), yediğimiz veya içtiğimiz gıdalarda
ister açıkça isterse gizli olsun, vücudumuzun ihtiyacından fazlası, karaciğer ve
kaslarda direkt olarak, yağ dokusunda ise yağa dönüşerek depolanacaktır. Gurmar
yaprakları; klorofil, resin, tartarik asit, formik asit, butirik asit, müsilaj,
inositol, gimnemik asit (gymnemic acid), alkaloidler, betain ve kolin
içerirler. Günümüzde dünyanın pek çok yerinde ham yaprakları çiğnenerek değil,
gimnemik asit oranı standart hale getirilmiş kapsülleri kullanılmaktadır.