YABAN MERSİNİ

Yabanmersini (Vaccinum myrtillus), 30-35 cm yükseklikte, kışın yapraklarını döken küçük bir bitkidir. Göz dostu olan Yabanmersini, Bilberry ismiyle de bilinmektedir. Meyvelerinin, 1862 yılında Kuzey Avrupa’da basılan bir kitaba göre ( The Useful Plants For Great Britain, C.P. Johnson) yabani, lezzetli bir meyve olarak kullanıldığını, reçel, şurup, tart ve pastasının yapıldığı bilinmektedir. Yabanmersimi meyveleri bir  bioflavonoid olan antosiyanidinler (anthocyanosides) denilen, biyolojik-aktif ve antioksidan olan bir grup bileşik içermektedir. Bu bileşikler antosiyan (anthocyans) türevleri olup, meyve ve çiçeklerdeki kırmızı, mavi ve mor renklerinden sorumlu pigmentlerdir. Yabanmersini meyveleri, antosiyanidin’ lere ilave olarak %7’ ye kadar tanen, çeşitli alkaloidler (myrtine ), 12 farklı fenolik asit (phenolic acid) ve 3 glikozid ( quercitrin, isoquercitrin, hyperoside) içermektedir. Amerika’da yabanmersini meyve ekstreleri kapsül veya tablet halinde üretilmektedir. Aynı zamanda bu ürünler %25 antosiyanidin içerecek şekilde standardize edilmiştir.