PAPAYA

Papaya (Carica papaya L.); küçük bir tropikal ağaçtır. Meyveleri kavuna benzediği için ona kavun ağacı da denir. Papaya meyveleri; bazı ülkelerde (Güney Amerika) sebze olarak pişirilmekte veya salatası yapılmaktadır. Papaya meyvesi; demir, kalsiyum, potasyum, fosfor mineralleri  ile A, B1, B2, C vitaminleri ve karoten (carotene) açısından oldukça zengindir. Mide dostu olan Papayanın, modern kullanımı, içerdiği bu vitamin ve minerallerin yanısıra, meyvelerinde bulunan bol miktardaki papain isimli proteolitik enzimlerden (Proteinleri eriten ve sindiren enzimler) kaynaklanmaktadır.  Papain’ e, mide tarafından salgılanan ve proteinleri sindiren-parçalayan (hazmettiren) enzim olan pepsin’ e benzerliği nedeniyle “Bitkisel Pepsin” adı da verilmektedir. Bromelain; Ananas bitkisinden (Ananas comosus) elde edilen proteolitik özellikli (proteinleri sindirici) bir enzimdir.